ΠΡΑΣΙΝΟ Magazino
«Εχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης»
Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος, του οποίου όλα του τα τμήματα έχουν κάθε χρόνο στόχο την κατάκτηση τροπαίων.

Είναι μία ομάδα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα αθλήματα ανεξάρτητα αν στο τέλος ο στόχος επιτυγχάνεται ή όχι.

Ο «ρόλος» παραμένει πρωταγωνιστικός. Φέτος η ομάδα βόλεϊ του «τριφυλλιού» έμεινε νωρίς εκτός τίτλων. Και αυτό από μόνο του κάνει τη χρονιά αποτυχημένη για τον Παναθηναϊκό. Οι αιτίες που οδήγησαν το τμήμα σε αυτή την κατάσταση είναι πολλές. Όπως και οι ευθύνες...

Ο Στέλιος Καζάζης αποχώρησε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της αγωνιστικής χρονιάς. Ο Γιάννης Λάιος ανέλαβε. Οι παίκτες κατηγορήθηκαν. Αποδοκιμάστηκαν. Αλήθεια, ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο Ηλίας Λάππας μετά από επτά χρόνια στον Παναθηναϊκό γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη την ομάδα. Έχει κατακτήσει τίτλους. Έχει ζήσει χαρές αλλά και λύπες, όπως η φετινή… Και είναι ο κατάλληλος για να μας δώσει «εξηγήσεις»…

Μια χρονιά πολύ δύσκολη, η οποία τελείωσε νωρίς για τον Παναθηναϊκό. Ποια είναι η γεύση που σου μένει;

«Ξεκινώντας τη χρονιά με τόσα προβλήματα κανείς δεν πίστευε πως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε καν ομάδα για να κατέβει στο πρωτάθλημα. Εμείς με τις δικές μας εμφανίσεις ανεβάσαμε αρχικά τον πήχη και από εκεί που όλοι μας θεωρούσαν ξεγραμμένους έφτασαν να μας χρίζουν ακόμα και φαβορί για την κατάκτηση των τίτλων.

Οι παίκτες ξέραμε τις δυνατότητές μας και πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε την ομάδα ψηλά. Σίγουρα νιώθω πικρία κι εγώ αλλά καιόλα τα παιδιά, γιατί εμείς γνωρίζαμε τις δυνατότητες μας και ξέραμε πως μπορούσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.»

Τι λάθη πιστεύεις έγιναν τη φετινή χρονιά; Ήταν το οικονομικό; Ήταν λάθος ο σχεδιασμός;

«Τα λάθη ήταν πάρα πολλά, δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Ο σχεδιασμός της ομάδας έχει άμεση σχέση με το οικονομικό. Δυστυχώς δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουμε μια ομάδα με γερές βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δέκα ημέρες πριν αρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας οι περισσότεροι παίκτες ακόμα δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο. Αποκτήθηκε ο Καστάρντ, ο οποίος έμεινε στην ομάδα λιγότερο από ένα μήνα και κόστισε περισσότερα από ότι κάποιος άλλος για ολόκληρη τη χρονιά, με αποτέλεσμα η ομάδα με την φυγή του να μείνει με δύο ακραίους και να πορευτεί για το υπόλοιπο της χρονιάς. Όλα αυτά ήταν βασικά προβλήματα τα οποία δεν μας επέτρεψαν να πετύχουμε στη συνέχεια τους στόχους μας.»

Πως λειτούργησε για τον Παναθηναϊκό η αλλαγή προπονητή;

«Μετά την φυγή του Στέλιου Καζάζη και την έλευση του Γιάννη Λάιου η ομάδα δούλεψε καλύτερα, αλλά ο χρόνος ήταν πολύ λίγος για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα λάθη του παρελθόντος και να παρουσιαστούμε δυνατοί στους αγώνες με τον Ολυμπιακό. Καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο για δύο μόνο σετ.

Πιστεύω πως αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας θα είχαμε αλλάξει ακόμα περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι μας και θα είχαμε μεγαλύτερη διάρκεια."

Στα τρία τελευταία ματς ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 απέναντι στον Ολυμπιακό και μετά έπαθε μπλακ άουτ… Τι έφταιγε; Η ψυχολογία, η φυσική κατάσταση, η προπόνηση;

«Η φυσική κατάσταση ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε κατά την γνώμη μου. Δεν κάναμε προετοιμασία, και για πολύ καιρό η προπόνηση που γινόταν δεν ήταν αντάξια μιας επαγγελματικής ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνεχή παιχνίδια μεγάλης έντασης.

Στα δύο πρώτα σετ παίζαμε βόλεϊ υψηλού επιπέδου αλλά οι δυνάμεις μας άρχιζαν να μειώνονται έχοντας ως αποτέλεσμα να φαίνεται πως ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερα. Αυτό δεν ίσχυε, καθώς η δική μας απόδοση ήταν αυτή που έπεφτε. Το ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό το πίστευα και το πιστεύω παρότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που πήγαμε στον τελικό.»

Ο κόσμος φέτος σας στήριξε όσο θα θέλατε;

«Ο κόσμος μας στήριξε στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου η παρουσία του ήταν πολύ δυναμική όπως στη Λαμία, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, αλλά στο γήπεδο της Γλυφάδας η ομάδα έπαιζε με 50 άτομα στις κερκίδες. Αυτό ήταν πολύ λυπηρό για εμάς που είχαμε τόσα προβλήματα και νομίζαμε ότι παλεύαμε μόνοι μας.»

Υπήρξαν πολλοί που σας «έστησαν στον τοίχο» και κατηγόρησαν αποκλειστικά εσάς για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ομάδα. Τι έχεις να πεις για αυτό;

«Όταν έφυγε ο Στέλιος Καζάζης από την ομάδα ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά για τους παίκτες τα οποία ήταν αναληθή σε μεγάλο βαθμό. Ειπώθηκαν πολλά τα οποία μας πείραξαν. Ότι εμείς διώξαμε προπονητές, προέδρους και άλλα χειρότερα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος εμείς τον Καζάζη δεν τον «φάγαμε» ποτέ, μόνος του αποφάσισε να φύγει από την ομάδα και να την αφήσει στην πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή της χρονιάς. 

Παρόλη την συκοφαντία και τα ψευδή δημοσιεύματα, αποφασίσαμε να μην απαντήσουμε και να συνεχίσουμε τη προσπάθεια για το καλό της ομάδας. Βέβαια όλα αυτά που γράφτηκαν δεν βγήκαν από την φαντασία ορισμένων δημοσιογράφων, αλλά από τις μεθοδευμένες κινήσεις κάποιων οι οποίοι ήθελαν να βρουν «πατήματα» και να αποποιηθούν των ευθυνών τους εγκαταλείποντας το «καράβι."

Και ποια είναι η πραγματικότητα;

«Εμείς ως αθλητές του Παναθηναϊκού έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης το οποίο και αναγνωρίζουμε. Ωστόσο είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε τον Παναθηναϊκό ψηλά. Δυστυχώς πολλές συγκυρίες δεν μας το επέτρεψαν. Στην ομάδα επικρατούσε μια διαρκής μιζέρια με αποτέλεσμα να ξεφύγουμε από τον πρωτεύοντα στόχο μας ο οποίος δεν ήταν άλλος από την προπόνηση υψηλού επιπέδου που αρμόζει σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Με την έλευση του νέου προπονητή άλλαξε η νοοτροπία της ομάδας αλλά ο χρόνος ήταν πολύ λίγος για να μπορέσουμε να φέρουμε τα ανάλογα αποτελέσματα.»

Υπάρχει κάτι που θες να κρατήσεις από τη φετινή χρονιά;

«Η χρονιά που έζησα φέτος ήταν η χειρότερη στην 14ετή επαγγελματική καριέρα μου, και 7η συνεχόμενη στον Παναθηναϊκό. Δεν θέλω να κρατήσω τίποτα από την φετινή χρονιά, παρά μόνο το δέσιμο που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες σαν ομάδα, με τη συμπαράσταση του Προέδρου του τμήματος, κυρίου Στράτου Σωπήλη, ο οποίος μας κράτησε ενωμένους σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια μέχρι και την τελευταία ημέρα.»

Το ζευγάρι του τελικού είναι Ηρακλής –Ολυμπιακός. Δίνεις προβάδισμα σε κάποια ομάδα από τις δύο και γιατί;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αλλά ούτε και να προβλέψω ποιός θα είναι ο νικητής αυτής της σειράς των αγώνων. Ο Ηρακλής έχει το πλεονέκτημα της έδρας και ίσως αυτό να του δίνει ένα μικρό προβάδισμα.

Ο τρόπος που διεξάγονται φέτος οι τελικοί είναι πρωτόγνωρος για τις Ελληνικές ομάδες και αυτό ίσως δημιουργήσει παραπάνω άγχος στον Ολυμπιακό που θα αναγκαστεί να παίξει δύο συνεχόμενα ματς στο δύσκολο γήπεδο της Μίκρας. Το σίγουρο πάντως είναι πως θα γίνουν πολύ δυνατά παιχνίδια ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες.»

Πηγή: WOOP.GR
Τελευταία Videos
Η Volley League και οι αθλητές του Παναθηναϊκού Α.Ο. στηρίζουν την πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ
Βαθμολογία Α1 Ανδρών
Θ ΟΜΑΔΕΣ Α ΣΕΤ Β
1 Ο.Σ.Φ.Π. 22 66 9 64
2 Α.Σ. ΠΑΟΚ 22 59 22 52
3 Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ 22 46 39 37
4 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 22 45 43 36
5 Α.Ο.Π. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 22 43 44 33
6 Α.Π.Φ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 22 41 46 32
7 ΕΘΝΙΚΟΣ Ο.Φ.Π.Φ 22 37 43 31
8 Γ.Α.Σ. ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ 22 40 44 30
9 Μ.Α.Σ ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ 22 40 47 29
10 Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡ. 22 36 49 26
11 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. 22 38 49 25
12 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 22 8 66 2

Alternative content

Get Adobe Flash player